091225 Jul

Julen har spenderats i släktingars närvaro. Just nu befinner jag mig i Värmland hos svärföräldrarna.

Imorgon drar vi mot Norge och Camp Lygna för 1 veckas läger.

Idag körde vi skidor på Arvikas golfbana. Fint och en del folk.


091223 Världscuputtagen och bättre lopp

På söngen avslutades Swedish Ski-O Tour med en medeldistans på 15km!!.
Kroppen var betydligt piggare än under lördagen. Dessvärre var jag inte tillräckligt aggressiv och några mindre bra vägval gjorde att jag tappade mycket tid.

Hans-J Kvåle gjorde ett imponerande lopp vilket jag inte skulle kunnat matcha. Rost körde fint och var dryga halvminuten efter.
Efter sträcktidsanalys inser jag att misstagen var fler än jag trodde och många vägval inte alls så bra som de kändes. Dock tappar jag lite i fart också men 4 min efter Kvåle bör jag inte vara.
1a Kvåle 2a Rost 3a Moholdt 4a Jag 5a Peter 6a Hammarberg

I söndags fick jag besked att få starta i världscupen i St Peterburg i mitten av januari. Kommer bli ett grymt läckert spårsystem där de gäller att hålla tungan rätt i mun. Mycket stakåkning och otroligt intensiv kartläsning kommer bli mumma.

Nu tar jag julledigt och åker till Arvika till svärmor och svärfar.  God jul


091219 Seg som en degklump

Förmiddagen var de kortdistans!! där segrartiden var över 40 minuter. Om jag inte helt missminner mig så finns inte kortdistans idag men för ett par år sedan skulle segrartiden ligga på ca 25min.
Åkning för min del var otroligt trögt. Lite utav Bruksvallsloppskänsla. Segraren Moholdt kom ikapp mig efter ca 2/3 av banan och han hade bra fart under skidorna. Blev 6a +2min

4 timmars vila och sedan var det jaktstart efter förmiddagens resultat. Tycker inte detta är helt optimalt upplägg då denna tävling blir lite intetsägande. Bättre att köra en sprint på förmiddagen och en på eftermiddagen. Inge jaktstart!
Om jag var seg på förmiddagen så hade degklumpen bättrat på sig ytterligare till jaktstarten. Hade 30 sek upp till Hammarberg som är ett stort försprång om han inte gör nåt misstag. Sen att de var över 2 minuter bakåt gjorde de svårt att tända till. Åkte om Kvåle och blev således 5a.

Hoppas på bättring i formen till imorgon då de väntar 15km medeldistans!! Ett skämt till medeldistanslängd!


091218 Seger

Jag och Peter sopade hem årets första svenska cup i stafett.
Otroligt märklig skillnade på gafflingarna där jag efter en bra förstasträcka var hela 4 minuter efter ledning.
När sedan PEter hade åkt sin första sträcka ledde vi. Bra körning av mig på 3e där vi hade 4-5 min tillgodo men insåg att Arnesson hade sin längre slinga kvar.
Men segern stannade till 37 sek till Alfta där stafetträven Sjölander återigen körde fint.


091217 Hyfsad start på SkidO säsongen

Igår gjorde jag SkidO tävlingsdebut. Vemdalen står som arrangör.
Är ändå ganska nöjd med loppet igår. Blev 4a efter Kvåle, Rost och Peter.
Hade lite problem med kartläsningen och en större bäck som skulle passeras ett antal gånger ställde till vägvalsproblem för min del. Lyckades att ta de 3e bästa vägvalet bara och tappade väldigt mycket värdefull tid där. 
Kroppen var som en degklump efter 2 vilodagar. Hoppas på bättre resten av långhelgen.

Sträcktider


Här under ligger ett kort klipp från Vemdalen. De är kallt här, riktigt riktigt kallt!!


091215 Många timmar på sjukhus

Tillbringade många timmar idag på sjukhuset i Falun.  Problem med luftrören har under väldigt många år spökat för min del och då speciellt i temperaturer runt noll grader och hög luftfuktighet.
Vid tidigare spirometriprovet har resultatet visat noll. Alltså inget utslag. Tror detta har att göra med att man gör testet inomhus, 20grader och låg luftfuktighet.

Idag blev det de tyngre artelleriet. Metakolinprov där man mäter hur bra luftrören är. En skala mellan 1-10 i dosering skulle göras men redan efter 5e enheten fick vi avbryta då min utandning var över 30% sämre än från början.
Fick min dom att doktor Hans att jag har stora problem och i samband med alleri på våren, sommaren och tidig höst blir de ytterligare sämre. Inte undra på att de gått tungt att springa på våren.


Nu till de roliga. Imorgon väntar Vemdalen och första riktiga skidO-tävlingen. Skitkul skall de bli !

091214 Bättre drag

Helgens spenderandes med grabbarna i Älvdalen. Det var tv-spel, bastu och en kall natt.

Björnjakten och Älvdalens IF stod som arrangör för denna helgs längdtävling. En 2,5kms slinga som upplevs ganska lätt. Men å andra sidan inte många ställen till längre vila.
Skejt-tävling (7,5k) på lördagen och klassisk jaktstart (15k) på söndagen.

Startade ganska hårt på första varvet på lördagens skejt och var någon sek från ledning. Varv 2 flöt också på hyfsat och varvade ca 10-15 sek ledning. Sista 2,5an fick jag slita ont, tappade några värdefulla sekunder mot täten. 35 sek efter Tynell. 189 i medelpuls under 18 mins åkning är ca 6 slag från min maxpuls. De vittnar om att de inte är många partier man får vila på.

Efter tävling blev de Tv-spel hemma hos Lars Åkerman. Slog Hammer i motorcykelspel. Vi tittade på förmodligen världens största häst och Låma berättade om vargarna.

Bystugan vi skulle bo i var lite småkylig så vi värmde oss med bastu innan läggdags. Peter tyckte dock fläkten lät för mycket när vi skulle sova så "snålänningen" stängde av den. Vaknade vid 9.00 tiden dagen efter av frost på kudden. 13 grader inne. Mysigt!

Söndagens tävling blev en rolig historia för min del.
Startade med Vasaloppskungen Erik Eriksson och han drog iväg som de gällde segern mellan Sälen och Mora.
Hängde med bra och vi plockade sekundrar och placeringar. Min råstak och löpning i backarna-taktik var fulländad. Bra att killarna inte insåg att de gick mycket lättare utanför spåren. Nåt skall man ha för man är över 30!
Kom tillslut ikapp Peter 30sek och var då endast 20s från tät. Sista varvet av 6st grillade Eriksson oss skidO hårt och fick några viktiga metrar. Kom heller aldrig ikapp Peter utan de fattades 2 sek. Ändå väldigt nöjd med loppet och min vallning höll fint. Var 14 sek efter Palmer som var snabbast under söndagen. Får även skicka ett tack till Erik Eriksson för farthållningen. Var inte många sekunder som jag var före han under loppet!

Vi avslutade dagen på gymmet och bastu. Idag gör ljumskarna, höftböjarna och hamstrings ont.

Resultat från Älvdalen

091210

FM Styrka. Tufft Bråsterkspass

EM Skidor. 5 blånaglar införskaffades då någon hade packat ner Kajsas högerpjäxa.
Kändes bra. Körde spurttävling med mina tidigare prao-elever. Löpning runt elljusspåret Lugnet. Tung i steget = bra i nedförsbackarna.

Såg att världsmästarTomp skall köra Vemdalen. Han kommer bli hyperfarlig! Sprintkungen him self

091208 Tufft i fäbodbacken

Drog i fredags upp till Idre Fjäll för att få lite snö under fötterna.
Körde dubbla pass fredag och lördag och kroppen kändes inte riktigt 100 inför söndagens sverigecup i längd.

6varv på en 2,5km kanske inte var de mest optimala upplägget. De skiljde ganska mycket i fart mellan de första och de sista varven, herrseniorklassen gick in i damjuniorklassen och banan var allmänt ganska smal.
Kämpade mig igenom på en blygsam placering. Återigen hade jag problem när de blir upp mot nästa 100% luftfuktighet. De liksom stryper sig i luftrören.

Annars hade jag grymma Peltonenskidor denna gång. Riktigt kul att 68orna går som spjut i år också !

Tänndalen 2011

Sverige arrangerar VM i skidorientering 2011

I veckan blev det klart. Sverige och Tänndalen kommer att arrangera VM i skidorientering 2011.

– Sverige är en stor skidorienteringsnation och det här betyder mycket för sporten. Det är fantastiskt roligt att vi har fått det här förtroendet, säger Per Lehmann, förbundsdirektör vid Svenska Skidförbundet.

Tänndalen i nordvästra Härjedalen är ett område som aldrig tidigare använts för skidorientering. Fjällorientering har arrangerats sommartid men nu kommer en helt ny karta att tas fram.
– Centrum för tävlingarna blir Hotel Tänndalen och skidstadion som ligger i direkt anslutning till hotellet. Området här passar utmärkt för ändamålet, säger Stefan Frick från arrangörsföreningen Ski O-tour.
Sist VM i skidorientering anordnades var i Japan i vintras där 23 nationer fanns representerade. Svenska Helene Söderlund, IFK Mora, tog medalj i alla distanser och kom hem som VM-drottning.
– Våra åkare tillhör världseliten inom sin sport. Det blir riktigt spännande att få chansen att visa upp deras prestationer på hemmaplan, säger Per Lehmann.

VM 2011 i skidorientering blir det fjärde som Sverige anordnar. Tidigare har Avesta, 1980, Skellefteå 1990, och Åsarna 2004 stått som arrangörer. Exakt datum för tävlingarna är ännu inte fastslaget men genomförande kommer bli i mars. Totalt blir det fyra tävlingar, sprint, medeldistans, långdistans och stafett. Ski-O Tour är huvudarrangör tillsammans med Svenska Skidförbundet.
– Vi kommer att ta hjälp av lokala organisationer och klubbar för att genomföra evenemanget på bästa sätt. Det kommer bli en väldigt spännande period, säger Stefan Frick.091207

Lunch nyss på Catering companiet. Gott

Skidor och tröskeltest

Igår drog vi till Grönklitt för att få åka lite skidor. Sprintkungen Edin skulle matchas för bästa resultat i helgen. Jag hängde med först 3 sekunderna!!

Snötäcket var tunnt men fruktansvärt kul att åka ändå. Fynda lite Brikovalla på Johns Sport. Fick tipset av Hans-Olov Steen att köpa rubbet. De räckte med 3 vallor.

Idag fick jag vara standin på tröskeltest. Borlänge-Faluns turistförening hade besök på LIVI och Magnus Knutsson ville ha lite action på bandet. Danne kunde tyvärr inte köra så vad gör man inte för jobbet. Imorgon drar jag till Idre för längdtävlingarn. Kajsa har lyxat till de för oss så PW hotell är bokat. Bra den där tjejen...ja Kajsa alltså.

Finfint Skidoläger

HEmma efter ett riktigt fint läger i Idre med landslaget och Mora Skidgymnasium.

Peter, Ola, Ekan och Håkan H hade gjort ett enormt jobb med spåren och smilen på läpparna gjorde att humöret var på topp hela veckan.

Min form var bra alla dagar även fast de kördes mycket fart och huvudet fick jobba hårt på övningarna genomfördes dessa riktigt bra för min del.

Hade vissa problem på nattsprinten där jag inte riktigt hittade startpunkten och vart lite allmänt stressad resten av loppet. Annars var de stabil och gick bra bland smalspåren.
Här under ligger kartorna

Lång Slinga 1Lång Slinga 2Lång Slinga 3Medeldistans med masstart
Slinga 1Slinga 2

Jaktstart på nattsprinten. Medel

För er som vill läsa lite resultat finns de på Winsplit Online
Men kom ihåg att träning är träning och tävling är tävling


RSS 2.0