2010-03-29 I Tidningen

http://www.dt.se/nyheter/gagnef/article615772.ece

Schysst !

2010-03-27 Skrivtorka

Har inte blivit mycket uppdaterat här på ett tag.
Livet rullar på, åker skidor när de känns rätt. Innebandy med Kalle i fredags gjorde susen för träningsvärken.
Har inte kommit in i sommartiden ännu.

2010-03-21 Mördarbacken 11ggr

Fick agera föråkare idag på världscupavslutningen i Falun. De verkligen kräksnöade och spåren var under damloppet praktiskt taget omöjligt att hålla uppåkta. Ändå var vi närmare 40st föråkare i spåren.

De var faktiskt väldigt kul att göra tävlingen så sportslig som möjligt och vi fick bra cred av Åge Skinstad som norsk förbundskapten över jobbet vi gjorde för först och främst Marit och Petter. Enligt Herr Blomkvist på SVT skötte vi oss också.

Om jag inte helt räknade fel så bestegs den fruktade Mördarbacken på Lugnet 11 gånger. Några publikåkte mer än andra i vår grupp och fick så tv-tid. Grymt bra tryck på publiken och några ´hejjade bra på oss och några kastade snöbollar på oss istället. 
 


Bild från "köttmarknad" i Ryssland

2010-03-20 WC Final

Årets världscupsfinal avslutades några mil väster om Åre i Jämtland.

Sprint
Ett bra lopp från min sida. Dock fattades de där lilla sista extra i skidåkningen för att nå en riktigt fin placering.
Blev 8a, 1sek före Rost och 3sek efter Peter. Till pallen var de 19 sek.
Resultat

Medel
Lite knackig inledning där jag förlorade 20sek redan till 1an på ett på kartan likvärdigt vägval.
Hade sedan en bättre period innan jag kom fel i en korsning och detta gjorde att jag fick åka onödig långt runt. Förlorade 45sek på denna sträcka. Åkte imål som 16e efter bra avslutning. 3min efter seger.
Resultat

Stafett
Körde 1a i lag1. Kändes väldigt behagligt tempo till 1a kontrollen. Dock hade jag otroligt svårt att hitta nåt bra vägval dit. Var ändå i tät på min gaffling vid den. Ut mot 2an ser jag de andra tätlagen långt långt fram och inser att jag haft långt i början. Plockar mina kontroller fint och ser att jag närmar min storfräsarna.
Får rygg på Norge på långsträckan tillbaka och kör ett eget vägval på slutet som lönar sig.
Växlar ut Erik som 9a men bara 30-40 sek från tät.
Rost gör ett mycket fint lopp och kastar ut Peter som 4a. Peter har de lite knöligt till 1an och förlorar upp emot 1min. Sen är jakten igång, Köngäs, Vesselov, Arnesson och Khrennikov jagar livet ur varandra och kör grymt fort.
Peter vinner denna kamp och kör in oss som 2a dryga 30 sek efter Norge.
Resultat

Ultralång
44km kortaste åkväg. Kom iväg bra på min första slinga och åker stabilt. Kanske lite för stabilt om man ser i slutändan. Tycker de går bra på de andra slingorna också och har bra folk omkring mig hela tiden. Sista delen på slinga 3 får jag åka själv, ser Peter som ligger 45-60sek före mig i spåret. In mot växling blir jag väldigt förvånad över att vara 3min efter och plats 12. Kändes som ett bättre lopp än de.  Vi hade nu åkt över 2,10 skido.
Mot 2an får jag grym kramp i en magmuskel vilket leder till att jag inte kan staka riktigt och får bara dra med armarna. Kämpar och sliter mig uppöver och ser Rost, Grigoriev, Häkkinen, Vesselov försvinna.
Åker i min ensamhet de sista kontrollerna och går imål som 16e..igen!
Resultat


2010-03-10 WC avslutning

Idag styr jag kosan vidare norrut i Sverige för att köra sista världscupsvängen.
Tävlingarna kommer att gå vid kursgården Ånn ett par mil väster om Åre.
Klurig orientering och mycket stakåkning tror jag kommer vänta oss. Perfekt!

Tävlingarna går att följa via denna länk  WC Sverige

För att vara så mycket på topp de bara går var jag hos Siwan Söderkvist igår och kroppen fick sig lite massage. Gött dä

2010-03-09 Grym träning

Ikväll körde vi en sista finslipning av formen inför WC-starten i Ånn till helgen.
Håkan Holmberg Korsnäs hade satt ihop en klurig bana och spåren var riktigt fina.
Min första slinga gick bra och varvade i tät. Under andra slingan fick jag några kartstopp extra och nu var de lite tätare med folk i skogen vilket gjorde att man fick hålla ner farten på vissa sträckor.

Dock hade jag tätkänning vid varvning, Hans-Jörgen Kvåle gick ut på den gemensamma sista slingan några sekunder före mig och Peter Arnesson skymtade min rygg. Försökte göra nåt eget vägval vilket var bedrövligt dålig och fick jaga lite istället. Till näst sista tog vi alla tre olika vägval, jag genom en stor bäck, Hasse-Jörgen krockade med Helene Söderlund och Peter ett runtvägval vilket var de bästa.
Han fick sista några sekunder före mig och Kvåle. Blev tillslut 4 sek efter han och inte en bästa klubbåkare.

Riktigt riktigt bra fartträning och stressmoment då man åker med/mot bland de bästa i världen.
En stor elogé till Håkan med team till denna grymt roliga och inspirerande träning.

Kroppen min kändes bra så nu laddar jag vidare med massage och Ånn-kartan.

Reslutat
Kontrollerna 35, 45 och 51 var första kontroller vilket gör att tiderna kanske ser lite konstiga ut där

2010-03-07 Snabbast?

Efter SkidO SM för två helgen sedan hade jag lite tankar att köra Vasaloppet, när sedan förkylningen kom som ett brev på posten bestämde jag mig rätt snabbt för att inte åka de långa loppet.

Vill inte stå på startlinjen halvt förberedd och inte ha en aning om hur kroppen svarar.

Dock ville min gamla skidgymnasietränare Stefan Håmås ha åkare på stafettvasan till sitt lärarlag Sandagymnasiet. Efter lite funderande behövde jag ändå en genomkörare för att hitta tillbaka till form.
Peter tog hand om sträckan till Mångsbodarna på ett förträffligt sätt +2,40 på Lars Suther som i dagsläget är topp 15 i Sverige på klassisk skidåkning. Mest imponerande var att killarna överlevde starten då termometern visade -28grader.

I Mångsbodarna tog jag över stafettpinnen för Sandalaget. Tror jag var väldigt ensam att köra ovallat denna sträcka till Evertsberg. Mitt mål ligger ju en vecka framåt så de passade strålande att köra stakning denna del.
Riktigt kärv snö var de och bålen,armarna och ryggen fick sig en rejäl omgång dessa mil.
1timme och 5 minuter senare var jag framme och hade plockat 40 sek på blivande segrarlaget Fiskarheden som körde med Martin Johansson. I efterhand såg jag att detta också var den snabbaste tiden på denna sträcka, skönt att ovallat lönade sig ;)

Riktigt kul sedan att Håmås spurtade frenetiskt imål som 7e lag av ca 1200.  Återigen strålande skidor som Stefan fixade.

2010-03-03 Tillbaka i skidO-spåren

Ja nu har jag varit igång i 2 dagar sen veckosjukdomen. Körde igår två skidOsprintrace, där jag tog de väldigt lugnt på första.

Inför de andra provade jag att köra på lite i början och sen lite piano på slutet. Kroppen kändes skit men de bästa är att sjukdomen är helt borta.

Idag snäppte jag ytterligare upp farten på skid-övningen. Medeldistan masstart i Falun. Varvade de 3 första varvet exakt samtidigt med Peter även fast vi hade olika slingor. Ut på sista gemensamma slingan var vi inom 5 sekunder. Stressade varandra och tävlingshetsen var på riktigt hög nivå. Grymt inspirerande att vara i dessa situationer. Hade han på högaffeln ändå till sista kontrollen då han tog ett "dödsgen" ut i lössnön och tjänade 5 sekundrar. Grymt bra träning, fina spår och bra tävlingshets.

På eftermiddagen blev de styrka följt av 1,45 klassiska åkning i Bergebo där spåren var riktigt fina.

RSS 2.0