2010-02-28 Fortfarande klen

Näsan är täppt, halsen svider och hostad är kass.
Har hjälpt One Way i helgen samt kört skidO-spår i Falun.

Kommer aldrig i hela mitt liv klaga på de som gör skido-spår till tävlingarna, de är en utmaning i sig att köra spåren. Som de ser ute nu känns de som man köra vattenskoter i all snö.

Nej nu går jag och lägga mig.


2010-02-25 Sviterna av kungakannan

I måndags började jag känna mig hängig och som ett brev på posten satt snuvan och hostar där på tisdagen.
Riktigt seg och har varit hemma från jobbet två dagar.

Imorgon skall jag samla alla mina krafter för att hjälpa en av mina sponsorer One Way i mässtältet Mora.

2010-02-23 Kartor och reflektion från EM

Här under ligger sprintkartan och stafett-kartan. Dock hade jag en annan 1a kontroll som satt 70meter väster om denna på stafetten.

Eftersom de hade kommit så fruktansvärt mycket snö under natten insåg vi rätt snabbt att de skulle bli väldigt löst. Efter ett par hundra meter så skulle startspåret smalna av och gå in i skogen. Taktiken var solklar att köra på och vara bland de första dit.

Startskottet ljöd och kom iväg hyfsat, grymt trångt och gällde bara att hålla stavarna hela. Mot 1an ligger jag som 5a och de går i behagligt tempo. Plockar 1a utan problem, dock kommer en hel drös med åkare före då jag haft ett lite längre alternativ. Problem att köra om i de smala spåren gör att paniken kommer smygandes. Ser favoritlagen pinna på bra därframme.

När vi kommer fram till ett bredspår kör jag på allt vad tygen håller för och går ikapp täten, dock får jag sota lite för detta på nästa sträcka då de bär av rejält uppför. Har dock Grigoriev i Ryss 1an inom synhåll. Plockar mina kontroller bra nere i de svåra området. Gällde bara att staka metodiskt då underlaget inte bar för fem öre.
Blir lite löpning i någon backe också där lutningen sa ifrån. När banans tuffaste sträcka kommer inser jag att de är bara de finska laget och norska laget före mig i spåret och då med klar ögonkontakt. Ser detta i snön där de endast finns två skejtskär. Upp i slalombacken ser jag Ryssland bakom mig vilket är en skön känsla. Kör på säkerhet ett par kontroller och har bra kontakt med FIN och NOR.

Testar i en utförslöpa snödjupet vilket inte var att rekommendera, denna vurpa gör mig lite stressad. Bombar på för allt vad kroppen håller för på slutet och växlar som 3a med ögonkontakt till Teemu Köngäs i Finland 1 och Eivind Tonna i Norge 1. Ca 20 sek efter.Rost kör ett grymt lopp på andra sträckanoch lämnar många av kanonerna bakom sig. Olli-Markus i Finland 1 gör bort sig på slutet på ett "gen". Hasse-Jögge i Norge kliver på bra på denna sträcka och är in som 2a dryga minuten efter Erik.

Peter darrar lite på sista sträckan och får släppa upp Moholt i Norge. När slalombacken kommer kör Peter allt han har och får en lucka som sedan håller in till mål.  Skönt att få springa med den svenska flaggan på upploppet tillsammans med Erik och Peter. Denna lagkonstellation har 100% seger i stafett.  

Var Skönt att äntligen få knipa en internationell guldmedalj.
För övrigt var de 3e gången i rad de Svenska herrlaget vann EM-stafetten.

EM stafettkarta

Em Sprintkarta


2010-02-22 SM GULD och SM-silver

SM Lång
Blev tillslut 3 medaljer från detta SM i Vansbro. Två individuella silver och ett guld i stafett tillsammans med Peter.
Blev en tuff historia i lördags då SM-lången avgjordes. Starka vindbyar gjorde de vanskligt att åka och på många ställen rejält vindpackade spår som gjorde de rätt kärvt.
Var rätt seg i början och kände mig inte hypertaggad. Mot 4e kontrollen tänkte jag på mig ett "gen" och tog ett vägväl ut från kontrollen som inte många hade åkt. När jag kom upp på toppen och insåg att de inte fanns någon som hade klivit över dessa 30meter till nästa spår var de bara att göra slag i saken själv. Efter 5 meter ut i lössnön insåg jag att skall jag inte bli kvar här resten av dagen är de bara att vända. Fick åka ett annat vägval än bestämt. Tappade dryga minuten på denna sträcka.

In mot varvning börjar jag få rygg på Tomas Löfgren och Daniel Nordebo (som startade 2 resp 4 min före mig).
Får lite hjälp på detta sätt med vissa utgångar till nästa kontroll. Kommer ifall dessa tillslut och början äntligen piggna till lite mera. Kan trycka på ganska bra på slutet. Dock räcker detta lopp inte till seger utan Erik Rost körde denna bana 38 sek snabbare än mig. 1timme och 38minuters slit och så skiljer de dryga 30 sek. Löfgren 3a

Sm Stafett

Kvällen innan bestämde Peter sig för att tävla. Han har varit lite småkrasslig efter EM-resan. Efter diverse diskussion fick han ta "min sträcka", den 1a och jag fick ta hand om sista. Första gången för min del att försöka avgöra.

Peter hade en mycket stabil 1a slinga in mot varvning och gasade på rejält på andra slingan. Han var först in till växling. Dock hade jag ingen aning om hur mycket de var bakåt. Har ju sett Herr Rost göra något riktigt snuskiga sista sträckor.

Min förstaslinga började sådär, tog ett spår som ingen annan hade åkt på, men peppade mig med att detta måste vara de bästa. Såg ingen annan fram till varvning och gasade på lite extra i början på andra slingan för att ingen skulle få rygg. Kändes stabilt på slutet och orienteringen funkade väldigt bra. Skidåkningen kändes bättre denna dag än de övriga.

Alfta 2a och Kvarnsveden 3a

IF Hallby SOKs första seniorguld i stafett

2010-02-19 SM-silver

Blev ett SM-silver till prisskåpet idag vid tävlingarna i Vansbro. Kroppen kändes väl ok men inte mera.
Tog ledningen direkt till 1an och höll de ändå till näst sista där jag egentligen gjorde mitt enda lilla misstag för dagen. Bestämde ett vägval men bytte efter någon sekund. Tappade 9 sekunder på denna sträcka och var 7 sek efter Erik Rost imål. Dryga 30 sekunder bak till Hammarberg som tog bronset.

Ett imponerande lopp av OL-Davve som blev 4a, tätt följd av en pånyttfödd Nordebo.
Resultat

Kul att klubben fick två medaljer till på damsidan. Kajsa 2a och Lena Eliasson 3a.

Imorgon kör vi långdistans

EM GULD EM GULD EM GULD

Äntligen


2010-02-13 16e på EM-sprinten

Dryga 30sekunder var jag efter idag på sprinten och blev 16e. Tajt värre. Hade jag kört 1 sek fortare kunde de varit 3 placeringar bättre.

Loppet startade ok till 1an och 2an. Problem att se vad som var spår och "gen" mot 3an gjorde att jag halkade ner en höjdkurva och tappade onödiga sekundrar.
Rullar på vidare 4an, 5an, 6an och 7an innan min stora grej kommer till 8an. Både jag och Peter åker ett vänstervägval på bredspår men tappar nästan 10sekunder på detta.
Kör in i snökanten på sträckan längst upp, blir lite småstressad då ryssen Gruzdev startat hårt i början av loppet.
Vidare rullar de på riktigt bra på slutet och tar några placeringar.

Överlag var de ett stabil lopp men toppen saknades igen. Till pallen hade inte en klockrent lopp räckt men därefter ingen omöjlighet. De kommer...

Imorgon väntar EM-stafetten som står sist på programmet här nere i Rumänien. Sverige lag 1 mönstrar
1a Johan Granath
2a Erik Rost
3e Peter Arnesson

2010-02-11 Tung dag i spåret (15e på EM-lång)

Dagens EM-lång var riktigt riktigt tuff. Segrartiden 1tim och 52minuter vittnar om svettig bana.
Stormen drog iskall imorse uppe vid tävlingsplatsen, återigen tycker jag IOF-adviser gjorde ett feltaktigt beslut att inte skjuta starten mera och få spåren uppkörda. Många av spåren vi åkte på första varvet var totalt igenyrda av snö och bitvis väldigt svåra att se. Nu vann bästa man men vi kan inte ha de så här.

Mitt lopp började inte bra, fick en tackling mot startpunkten vilket gjorde att mitt vägval blev inte som jag tänkt mig. Kom långt bak mot 1a kontrollen och fick hela tiden jobba i motvind. Slet som ett djur på hela första slingan för att hänga med. Varv topp 10 efter första 40minutrarna, ut på andra kom några riktiga storfräsare som jag gick med, dock hade alla annan gaffel.  Vid varvning efter 77minuter!! var jag på 15e plats och bytte skidor. Ett helt rätt beslut då de var stor skillnad på dessa. De hade blivit klart fuktigare i snön under första timmen.

Hade samma som Rost sista varvet och gick på många ställen i dimman. Gled ifrån Erik på slutet men han hade lite kortare näst sista kontroll och blev således några placeringar före mig imål. Kramp i båda tricepsarna samtidigt på slutet gjorde dagen fulländad!

Är inte de minsta nöjd med placeringen som 15e men känslan i kroppen, lite vassare skidor så hade de nog kunnat blivit bra. Staffan Tunis som vann gjorde ett imponerande lopp.

Otroligt tajt i herrklassen visar att de varit 7 olika herrsegrare vid årets världscuplopp.

2010-02-10 11a på EM-medeln

Skakigt internet här på hotellet så jag skriver om inlägget igen då.

Tuff medeldistans på ca 12km med 400meters stigning blev inledningen på detta EM i Rumänien.
Ett i övrigt välarrangerad tävling med allt ifrån kravallstaket, tv vid start, ute i skogen samt vid mål gjorde inramningen häftig. En hel del publik också samt strålande sol gjorde dagen fin.

Mitt lopp var helt ok men den där sista procenten i åkningen fattades. En långsträcka till 1an på över 10 minuter och mestadels uppför gjorde att kroppen fick vakna till liv. Till 2an kom jag ifatt Hans-Jörgen Kvåle som tyvärr hade nåt bindningsstrul och fick således ingen hjälp av han med farthållningen.
Strax innan tv-kontrollen kommer mitt enda misstag denna dag. tar höger istället för vänster i en korsning och får åka några meter extra och en dryg halvminut tappad. Banan hade olika karraktärer där första halvtimmen bjöd på fler "grisbackar" och riktigt riktigt tuff körning samt sista 10 där en slalombacke skulle köras nedför i störtloppsställning samt flack avslutning.

Peter som skåpade denna dag mosade sönder mig på alla sträckor där de var uppför men sedan höll jag jämna steg med han på övriga. Jag och Erik Rost hade väldigt jämna tider överlag förutom min krok. Han blev 6a. De bådar gott till övriga tävlingar här.

Imorgon väntar långdistansen, 25km med 825meters stigning, kommer bli ett mandomsprov.
Går att följa via tävlingens hemsida www.skio.ro  där de är tv-sändning imorgon och resten av veckan.


Grattis grattis Peter.
2010-02-08 Vila på stället

Hej hopp. Idag har jag inte gjort nåt vettigt.
Frukost, kollade internet, lunch, sov, kolla lite skidor på tv, middag, vila, kvällsmat och snart sova.

Dagens dilemma har istället varit vad jag skall döpa skidorna till.
KonfirmationsAnton har tingat på par 157 med Sir Anton med motiveringen att :
Om du döper en till Anton så lovar jag att älska dig för evigt samt köpa något på cykelcity åt dig och sen kyssa din skidpjäxa.

Inte så svårt att köpa den motiveringen. Klart killen skall få namnet på laggsen.


2010-02-07 Uzana-Miercurea Ciuc 14 timmar

Godmorgon

Trött i kroppen efter 14 timmar i buss igår. Dock bjöds vi iaf på 2 stopp, ett matstopp och ett för att tömma blåsan.

Jag och Kajsa bor tillsammans på hotellet, dock lite mindre och utan jacuzzi men med musik-tv och eurosport som gammgubbsrummet saknar.


2010-02-06 5a i världcupen med sambon

Dagens taktikstafett där man körde 1tjej och 1killer per lag blev rätt spännande tillslut.
Igår smiddes de planer om man skulle köra tjej på sträcka 2,4 och 6 ( som således var sista).
De övriga lagen körde killarna på sista men mitt och Kajsas lag gamblade lite och eftersom är såpass åkstark dra henne på sista så också var en rak sträcka.
Hade chansen att hoppa upp till Sverige lag 2 då Peters tumme inte mår bra men kände att vår taktik skulle genomföras och lämnade över ansvaret till Hammer som fick köra med Åsa.

Jag och 5 andra storfräsande killar (världscup 1an, 3an, 4an, 6an och 11an) på startlinjen tillsammans med 18 tjejer. Ett väldans fart sattes från början och följde med min gaffling fint men väldigt slitsamt.

Växlade ut kajsa ca minuten från ledning (gafflingsskillnad), hon körde bra och krigade hårt mot killarn bla SWE lag 1 med Erik Rost.
Min andra sträcka gick riktigt bra och bet i ryggen på Staffan Tunis i findlands lag 1.
Kajsa återigen en bra sträcka. Min sista sträcka fick jag köra själv, hjälpte Josefine lite mitt på sträckan så hon fick några gratismeter att lägga sig i rygg.

In till växling var vi 3a efter Norge 1 och Ryssland 1. Hon stred grymt bra på sista sträckan och passerades endast av Rost, Hans-Jörgen Kvåle och Mikhail Sorokin (vilka alla ha topp 10-placeringar i världscupen) och lyckades även plocka tid på ledaren i damvärldscupen Tomilova i Ryss 1an.

Tyvärr var de lite stämplingsstrul för Kazakhstan så vi fick hoppa upp ett pinnhål och blev då tillslut 5a.
Här under ligger medeldistanskartan2010-02-05 Sliter ont på höjden

Medeldistansen idag var tuff, riktigt tuff. Grymma stigningar både på smala spår och breda spår. Lyckades på inte mindre än 3 ställen kasta mig i utförsbackarna för att överleva. Endast en smäll på ett pekfinger som är lite svullet nu men inget mera.

Uzana bjussade på de bästa dom hade i väderväg, strålande sol och underställen rök all världens väg.

Hade lite problem i början att komma in i kartan och på så sätt låg man hela tiden några sekunder efter.
Slet redan ont till 1a kontrollen där 2! slalombackar skulle bestigas. Eller rättare sagt 1,5.

Höll ändå skaplig fart fram till 7an där banans mest utslagsgivande sträcka kom. Fann här ingen bra variant och bättre vart den inte ju längre jag åkte. Kändes skit hela sträckan och upp mot stämpling kom Köngäs FIN ikapp mig 2 min. (Såg i efterhand att jag tappade 2,20 mot sträckbäst. Mitt zick-zackvägval i sluttningen var inte bra. De flesta hade bombat ned för slalombacken åkt platt ett par minuter och kört bredspår upp till kontrollen.

Slet mig med finnen imål med skrikande kropp. Dock orienterade både han och jag bra på slutet och hjälpes på så sätt åt. Gav mig en 14e plats dryga 4min efter Andrei Lamov som imponerade. Den tiden hade jag aldrig fixat oavsett hur rätt jag åkt idag. Erik var dryga 2min före mig på en 6e plats.

Tyvärr fick vi inte kartorna idag.

2010-02-04 Tuff långdistans

Efter nattens snöfall och storm på morgonen gjorde snön lite tjärvare än vanligt. Våran banan mätte ca 25km med strax under 700 meters stigning (arrangören hade lyckats räkna stigningen till drygt 420m). Varv 1 hamnade jag snabbt blande de första på min gaffling, tyvärr hade inte arrangörsstaben hunnit spåra alla smalspår på morgonen vilket gjorde att jag och Hans-Jörgen fick leta lite spår i början. Var ett tufft första varv då jag märkte rätt snabbt att jag hade kortgaffel och på sådant vis var först på flera utav spåren.
In till varvning var jag 4a +1,5min. På andra slingan körde jag ok till att börja med innan Lamov och Rost kom ikapp mig precis vid banans tuffaste stigning. 105höjdmeter skulle tas i ett enda svep. De grillade mig nåt oerhört uppför men jag slet som ett djur och var med längst upp. Kände sedan av den där backen resten av loppet och fick verkligen ingenting gratis resten.

In till varvningen var jag som ca 20e man men märkte att jag hade åkt långa gafflingen.
Sista varvet åkte jag helt själv och ut på sista gemensamma var jag 16e man. Lyckades knäcka en finne till sista.
Blev årets sämsta WC-placeringen men fortfarande inget bottennapp.

Kramp i triceps satt som en smäck sista 15 min, tror de berodde på att spåren var så lösa så man for igenom med trugorna till den hårdare skorpan under. Var riktigt mörbultad resten av dagen.

Ändå drog vi killar ut på ett solskenspass på eftermiddagen. Riktigt riktigt fint och varmt!

Imorgon väntar medeldistans. Kommer nog bjudas på en och annan saftig stigning.
Ligger på 12e plats sammanlagt i världscupen nu. Målet ligger nära med topp 10


12a i världscupen

Sprinten på dagens program blev ganska bra för min del. Dock satte höjdhöjdsklubben som en smäck och blodsmakshostan efter målgång var härlig.

Kände mig ganska seg igår och innan start idag. Hade ingen aning hur de skulle kännas utefter banan. Var väl inte rappaste åkning men slet som ett djur.

Till 1an var de snabbaste vägvalen de nordöstra bort mot slalombacken. Mitt vägval var +15 sek från sträckbäst men då klarade jag alla de 3 dödskurvorna. Till 5an var jag osäker om jag skulle ta brunvägen eller vänstervägvalet. Tillslut vart de vänster som också sedan visade sig vara de snabbaste.

Mot 6an såg jag bara 1 vägval (de högra). Dock när jag åkt ned en bra bit och märkte att de inte var så många som hade tagit detta vägval infanns sig en olustkänsla. Dock visade de sig att detta vägval var lite snabbare än bredspåret runt vänster( dock ganska platt).

7an skulle man nog tagit till höger. 8an for jag in i en förbrukad julgran (som de flesta andra också verkat ha gjort i sista korsningen in mot 8an).

9an, 10an och 11an kändes otroligt segt och här tappade jag en del tid. Kämpade mig imål som 12a efter ett o-tekniskt bra lopp. Rollen var ca 20 sek före, hade 1 sek på han vid radion (6an).

Khrennikov vann och hemmaåkaren Belomazev var 2a. Resultat


Model Event i Bulgarien

Efter 21-timmars resa igår kom vi äntligen fram till hotellet. Härlig personal som välkomnade oss runt 02-tiden med värsta brakmiddagen. Själv kände jag mer för sova.
Idag vart de sovmorgon, efter frukosten bjussade jag på 2 timmars sömn till.

Runt 1decimter nysnö har kommit. Dock är de hårt under den här snön. Testade lite skidor innan vi brakade lös på fartåkningen. Använde lite av Model Eventkartan för att väcka kroppen.
Fanns både uppförs och utförsbackar. Imorgon värkar de vara mer nedför än uppför.

Jag och Kajsa har ett jättebadkar på rummet. Gäller att passa på att bada då vi saknar ett hemma.

Finnjogg nu på kvällen

11.25 kör vi imorgon!Kartor från världscupen Ryssland

Här nedan kommer kartorna från Ryssland. Inte bästa kvalitén då scannar saknades.

Medeldistansen. 3 varv med kontroll nr 40 som gemensam första gaffling och 38an som andra gafflingskontroll. Varv 3 från 38an till mål, rakt!

Dålig första slinga för min del. Ramlar till 1an. Ligger i köttåget till gemensamma, byter vägval mitt på, gör ett parallellfel innan kraftledningen.


Varv 2 betydligt bättre. Åker med Rost till andra gemensamma. Fort och säkert, inga problem att vara med.

Varv 3 bra inledning. Drar ikapp åkare. Lyckas lura bort några på slutet.


Sprinten
Bra lopp för min del. Tappar 16 sek till 2an på att ta höger i y-korset på slutet.Skumt!
2 sträcksegrar till 3an och 4an. Lite passiv till 5an och tappar 9-10 sek. Nöjd med loppet. Trodde på bättre placering. Dock 15 sek upp till pallenSprintstafett
Körde sträcka 2, 4 och 6e i lag med Martin Hammarberg. Vi körde överlag bra och blev 5e lag och bästa andralag. Hade Norge 1an på högrepen på sista sträckan men min enda felkörning idag gjorde att han smet förbi. Mosade Gruzdev i Ryss 2an till sista istället.Långdistansen
Halvseg början men tyckte de flöt på ok ändå. Hade klar tätkänning efter varv1. Lite småstrulig inledning på andra där jag gjorde några 10seks missar. Stora vägvalsgrejen kom till kontroll 19. Tappade över 2 min där.
Genomförde sista varvet bra och kroppen svarade bara bättre och bättre. Hade inte en suck mot Lamov idag. Plac 2 kändes inom räckhåll.


RSS 2.0